Arkiv, Foto Tejs Lindhardt

Hver femte LGBT person føler sig ekskluderet i idrætten 

Af Elvir Pelešević 27. januar 2021

Næsten hver femte LGBT+-person har haft negative oplevelser i idrætsmiljøet grundet deres seksualitet. Det er konklusionen i en ny rapport fra Kulturministeriet. Disse negative oplevelser har ført til, at de “udsatte” er holdt op med at dyrke idræt. 

Rapporten “Udfordringer og barrierer blandt LGBT+-personer i idrætsforeninger”, som er udarbejdet af konsulentfirmaet Analyse & Tal, viser, at knap hver femte af de LGBTI+-personer, der dyrker idræt, kun i mindre grad eller slet ikke føler sig inkluderet i fællesskabet under træning. 28 procent føler sig inkluderet i nogen grad, mens størstedelen, svarende til 43 procent, i høj grad føler sig inkluderet. De personer, der ikke føler sig udenfor, er især personer under 30 år og dem, der bor udenfor hovedstadsområdet.

Undersøgelsen tyder på, at oplevelsen af, hvorvidt man føler sig inkluderet eller af, i høj grad afhænger af, om man træner i en traditionel forening eller en forening målrettet LGBT+-personer. Således føler 44 procent af dem, der træner i en traditionel idrætsforening, sig som en del af fællesskabet under træning. Det samme tal er 72 procent for dem, der udelukkende henvender sig til LGBT+personer.

Selvom 43 procent af de adspurgte i høj grad føler sig som en del af fællesskabet, så har mere end halvdelen af dem, der har deltaget i undersøgelsen oplevet, at omklædningssituationer har været ubehagelige, fordi de eksempelvis blev kaldt “bøsse”, “gay” og “svans”, slået med et håndklæde eller oplevet krænkelser i form af overgreb. 

Med udgangspunkt i undersøgelsen, indeholder rapporten 10 anbefalinger til mål og indsatser, som idrætsforbundene og –foreningerne kan arbejde videre med for at styrke trivslen blandt LGBT+-personer. En af disse anbefalinger går ud på at indrette omklædningsrum mere fleksibelt, sådan at personer, der af forskellige grunde ikke ønsker at klæde om eller bade foran andre, ikke ekskluderes fra det sociale samvær i omklædningsrummet.

I en pressemeddelse fra Kulturministeriet, siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard: 

Ingen skal være udelukket fra at opleve det fællesskab, som er i de danske idrætsforeninger, fordi de f.eks. føler sig ekskluderet eller får ubehagelige kommentarer på grund af seksuel orientering eller kønsidentitet. Jeg er glad for, at DIF, DGI og resten af Regnbuekoalitionen nu tager fat om at skabe plads til alle i idrætslivet, som er et centralt samlingspunkt for lokalsamfundene og for danskerne.”

Foruden DIF og DGI består Idrættens Regnbuekoalition af Amnesty International, Institut for Menneskerettigheder, PAN Idræt, LGBT Danmark, LGBT+ Ungdom, Copenhagen Pride, Copenhagen 2021, Dansk Boldspil Union, Dansk Håndbold Forbund, DGI, Hellerup Idrætsklub, Spillerforeningen og Sex og Samfund. De skal nu gå i gang med at iværksætte konkrete tiltag ud fra de 10 anbefalinger, der er lavet på baggrund af undersøgelsen.

Tjek os ud

Nyheder

Annonce

Bedste hotelmorgenmad i København

Er morgenmad virkelig det nye “sort”?

Nogle siger, at morgenmad er det vigtigste måltid på dagen, men graver man efter bevis for dette, ...

Hotel Skovly - en perle på Bornholm 

Endnu en påskeferie er bag os. Folk har forskellige præferencer, når det kommer til hvordan og hvad de bruger ...

Hotel Skovly ligger i nærheden af Rønne og er let fremkommeligt uanset om man bruger den offentli...

Sofie Pallesen og Anton Hjort er de helt rigtige til at formidle Jon Fosses børnebog Kant på Parkteatret i Frederikssund.

Ud over kanten

Park Teatret har haft premiere på den fine forestilling Kant – om en dreng, der undres over universets uendeli...

18. apr
Ulla Henningsen og Waage Sandø er forrygende gode i den mindre gode komedie Nye Tider på Folketaetret.

Komedie uden kant

Folketeatret har Danmarkspremiere på den amerikanske feel-goodkomedie Grand Horizons, som på dansk er blevet t...

18. apr
Trine Pallesen sammen med det gode orkester i forestillingen Ta' mig som jeg er om Grethe Ingemann.

Hyggelig Grethe Ingmann forestilling i Tivoli

Man kan lige nå det i aften, hvis man vil have en hyggelig og nostalgisk aften i selskab med Trine Pallesens f...

18. apr
Det er et herligt musikalsk hold der er på scenen i kabareten

Kun det bedste er godt nok

Den rigtigt gode idé med Kunstnerkabaret på Riddersalen fortsætter flot med den nyeste forestilling. 

10. apr